Haber

‘Ormanlardaki kuru yapraklar kömüre eşdeğer enerji üretme potansiyeline sahip’

1 kilo kuru okaliptüs yaprağının güç değerinin 20 bin BTU olduğunu belirten FIRE ekoloji uzmanı Prof. Yer üstündeki ormanın yer altındaki kömür kadar enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Prof. yıl başına.”

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı ve yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yüzde 30’a yakın ormanlarla kaplı olan Türkiye’de orman yangınlarının önlenmesi için öneri sundu. prof. Dr. Neyşçi, maki alanında 30 yıl önce yaptığı bilimsel çalışmaların dikkate alınmadığını belirterek, ormanlarda ve makilerde kuruyan yaprak ve dalların basit teknolojilerle toplanıp briket veya pelet haline getirilerek enerji ve enerji sağlanabileceğini anlattı. eşdeğer linyit kömürü üretilebilir.

30 YIL ÖNCE MAKİNA ARAŞTIRDI

Avustralya’da yapılan bir araştırmaya değinen Neyişçi, “Orada ana ağaç türü okaliptüs. 1 kilo kuru yaprak enerjiye dönüştürüldüğünde 20 bin BTU’ya mal oluyor. Ahşabın sadece yaprağından elde edilebilecek güç. ülkemizde çıkarılacak kömürün gücüne hemen hemen eşittir.30 yıl önce orta derecede hasarlıydı.Ocaklık arazide çalışma yaptım.1 hektarlık alanda 5 yıl işletme süresi ile , Çalıların hep orada kalması şartıyla hektara 2200 litre petrole eşdeğer güç elde edersiniz.Bugünkü petrol fiyatıyla çarpın, yıllık bazda ne kadar gelir yarattığını düşünün.Orman arazinin üzerinde,”Potansiyel var. yerin altındaki kömür kadar elektrik üretmek. Üstelik temiz ve yenilenebilir, ekolojik, doğayı bozmadan.”

KURU YAPRAKLAR PELET VEYA TUĞLA OLUŞTURULABİLİR

prof. Dr. Neyşçi, aynı formülle Türkiye’de özellikle orman yangını riskinin yüksek olduğu yerlerde kızılçam ormanlarında ve makilerde düşen yaprakların preslenerek pelet veya briket haline getirilerek dönüştürülebileceğini anlattı. yakıt ve yüksek güç içine. Bu sayede hem yerli, yenilenebilir hem de saf yakıt elde edilebileceğini ifade eden Prof. orman, yangın riskini azaltmış olacaksınız. Yerel halk üretimine katılacak, refah düzeyi ve gelir dağılımı artacaktır.”

1 kilo kuru okaliptüs yaprağından 20 bin BTU güç elde edilirse, aynı sistemle kızılçam ormanlarından düşen yapraklardan 18-22 bin BTU eşdeğeri güç üretilebileceğini belirten Dr. Dr. Kuru yanıcı madde her yıl hektar başına ölçülür.Bu ne kadar brikettir.Ya pelet yapmak çok kolay bir hesaplama problemidir. Akademisyenlerimiz, teknokratlarımız, doğa dostlarımız biraz düşünsün. Petrol veya doğalgaz gibi değil, kendi kaynaklarımızda ve Türkiye’nin üçte birinde doğal olarak bulunan bir şey” dedi.

KURU DÖKÜNTÜLER TEMİZLENİRSE YANGIN RİSKİ YÜZDE 76 AZALTILIR

Kuru yaprak ve dalların saf ve yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesinin çok kolay formüller ve teknolojilerle yapılabileceğini anlatan Prof. Ayrıca ormanlar bu tür yanıcı maddelerden temizlendiğinde yangın çıkma ihtimalinin yüzde 76 oranında azalacağını vurgulayan Prof. Dr. yöre halkı ormandan gelir elde etmeye başlıyor, orman yangınlarına karşı çok daha duyarlı hale geliyor. Hatta eskisi gibi yangını neredeyse anında söndürebiliyor” dedi.

2 yıl önce Manavgat ve Muğla’da çıkan yangınları hatırlatan Prof. Helikopterle tonlarca su bütçeyi çöpe atarsınız.Ormandaki bu yanıcı maddeler temizlenirse yangın bu şiddete ulaşmaz.Göynük’teki yangın için çok zor.Ben kolay bir hesap yaptım.150 milyon TL veya 5 günde yaklaşık 5 milyon dolar harcandı. Bu 5 milyon dolar ile Türkiye’nin yüzde 30’unu kapladığı söylenen ormanların tamamında hızla yanabilen ince yanıcı maddeleri enerjiye dönüştürmek mümkün. ormanlarımızı yangına dayanıklı, düşük yoğunluklu yangınlara dönüştürme fırsatı. Ormanda ve bitişiğinde yaşayan köylülerin ekonomik gelir elde edeceklerini de söylemek söz konusu” diye konuştu.

haber-tasova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu